Jeg har siden, jeg startede kvindeinvest i 2014, anbefalet de brede indeksbaserede investeringsforeninger eller ETF og har gerne fremhævet det grønne i alt (også før det blev udbredt).

Denne trend har mange taget til sig. Derfor skulle man tro, at indeksbaserede aktier eller EFT´er og grøn energi, som det ses i fx Ishares Global Clean Energy, er det helt rigtig valg. Selv i februar 2021 er denne tema-ETF den mest handlede af alle ETF´ere.

Faktum er, at rigtig mange ikke blot i Danmark, men i hele verden har valgt dette tema. Derfor er  ETF´en også steget ca.162%  i 2020. Men desværre er den faldet over 20% gennem de sidste tre måneder.  

ETF var en enkel filosofi

Når jeg i mange år har anbefalet indeksbaserede og ETF´er i brede indeks, skyldes det, at du gennem et køb får adgang til mange aktier. Derfor skal du ikke bekymre dig om store udsving. Du tjener måske ikke så meget, men så taber du heller ikke tilsvarende. En dejlig enkel filosofi for mange af os.

Tema ETF afslører et problem

Kigger vi fx på Ishares Global Clean Energy holder det – som omtalt i første afsnit – slet, slet ikke. Og jeg må indrømme, at jeg har solgt alle mine temabaserede ETF´ere. Jeg bryder mig ikke om, at et bestemt produkt ”opfører” sig uhensigtsmæssigt og på sin vis uforklarligt. Når jeg vil tjene meget og efterfølgende risikere at tabe en del, så er det enkelt aktier, jeg går efter. Så kender jeg optionerne.

Hvad er tilsyneladende gået galt?

Jeg har kunnet læse mig til, at problemet omkring de tematiske og mere snævre indeks eller ETF´er, som er blevet meget populære, kan have følgende årsager.

Få virksomheder. Fx består Ishares Global Clean Energy kun af 30 aktier/virksomheder (i kontrast til fx Ishares S&P Informations Techology Sector af 79 aktier/virksomheder). Det læser jeg, som at indekset bliver mere sårbar især hvis clean energy er snævert defineret, og virksomhederne måske har samme forretningsmæssige udfordringer.

Små og mellemstore virksomheder. Hvis et indeks har for mange små og mellemstore virksomheder – hvad ofte vil være tilfældet i et nyere område som grøn omstilling – kan der opstå likviditetsproblemer, når de handles så ivrigt. Hvis vi tager S&P 500 Informations Techology Sector, så er det Apple, Microsoft osv. der udgør en stor del af indekset. Altså store globale virksomheder, der ved, hvordan man tjener penge. Det kan man ikke sige om alle i Global Clean Energy indekset. Det kan man se, når man undersøger nøgletallene i de enkelte virksomheder. Det er vel meget naturligt, når relativt nye forretningsområder skal eksekveres af nyere spillere på markedet?

Hvad er konsekvensen?

For mig er den klar og har været det de sidste måneder. Jeg investerer ikke i tema-indekser, der er for snævre. I stedet kigger jeg efter enkelt aktier inden for temaet, som jeg tror på.

Når jeg vælger indeks og ETF skal de være bredere, således at de passer til den forsigtig investor i mig. Den slags ”varer” er der jo heldigvis mange, mange af i et efterhånden bugnende marked.

God søndag i det flotte vejr.

Nye info 26-4 Nordnet: Ishares har valgt at udvide indekset fra de omtalte 30 selskaber til 82 selskaber. Ligeledes er vægtningen af enkeltvirksomheder i indekset ændret. Håber det hjælper på det problem som blev antydet i bloggen.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.