En afslutning på 2021 kunne handle om inflation og stigende rente. Men lad os kigge på fremtidens mere uforudsigelige tendenser!

Da jeg i 2013 begyndte at skrive denne blog og inddrage almindelige betragtninger om det at investere, var det mere undtagelsen end reglen.

I dag er der kommet mange bloggere og portaler, der vil tiltrække unge kvinder, forældre, unge mænd, nybegyndere osv. Det er vel ingen grupper, der efterhånden er overset på de sociale medier?

Hvad de professionelle investorer helst vil have

Det er jo meget positivt. Selvom det er tydeligt, at de professionelle investorer har nogle klare præferencer i forhold til hvilke af disse portaler, man foretrækker. Det er de unge og de yngre kvinder – ofte de veltilpassede unge, der har en finansiel baggrund og derfor har samme kapital sammensætning (Bourdieu), som de professionelle investorer. Det er til at forstå. Deres adfærd på det finansielle marked er klar og lige til at sælge sine egne produkter ind i.

Når det så kommer en oprørsbevægelse, som vi så omkring Reddit i begyndelsen af 2021, så er den vel meget forståeligt. Vi kan ikke alle være veltilpassede investorer, som kører efter de finansielle guruer og deres (ofte) gamle lærebøger. Vi har alle sammen adgang til markedet og kan handle, som vi vil.

Jeg taler ikke om sund fornuft. Jeg taler om muligheder, og så taler jeg også om drømmen om at score kassen og måske også ryste det etablerede marked.

Meme aktier

I dette mulighedsrige har meme aktierne for alvor fået deres gennembrud. Først var det Gamestop, som vel ud fra en økonomisk betragtning havde meget lidt gang på jorden, men skabte både afkast for de involverede og forundring hos de etablerede. Og så fulgte andre tiltag (fx AMC), som udspringer af de sociale medier, og det med at sende noget i bevægelse og få andre til at tro på det eller følge det. Det er jo ret uforudsigeligt. Bortset fra at momentum skal have en god historie for de involveret. De store mod de små. Barndommens drømme overfor det barske voksenliv. You name it.

Meme er en del af noget større

Men meme aktierne er jo blot en del af en bevægelse, som er styret gennem vores tilgang til de sociale medier. Når Elon Musk laver afstemning på Twitter, om han skal sælge sine aktier eller ej, så er det jo en del af samme bevægelse. Mener han alvorligt, at hans egen succeshistorie og de valg, han træffer omkring sit produkt skal afgøres af tilfældige på sociale medier? Er det et stunt til iscenesættelse, hvor en lang række følgere reagerer og skaber en bevægelse? Vi er først lige begyndt – ingen tvivl om det.

Men det kan være, at den kloge og fornuftige investor skal nøjes med at bekymre sig om inflation og højere renter. Hvem ved?

Godt nytår

Helle

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.