Jeg er jo ude på at blive klogere på investeringer. Det gør man jo først og fremmest, når man selv er i felten – dvs. når man investerer selv. Så kan man mærke på krop ( og pengepung), hvilket vej markedet går.
Jeg havde fået tilsendt et link fra én der interesserer sig for det jeg er i gang med. Linket var bloggen på en amerikansk mand, der havde forladt sig sikre job og nu levede af at investere. En rigtig solskinshistorie om en glad amatør. I det indlæg jeg læste, nævnte han, at over en årrække var amerikanske aktier – baseret på de 500 største virksomheder – en ”sikker” investering.
Jeg er godt med på at der intet SIKKERT findes i investeringsverdenen, men jeg vendte alligevel blikket mod det amerikanske marked. Det var et marked som jeg absolut ikke havde sat min lid til – jeg kan godt huske boligboblen i USA og hvad der derefter fulgte. Men når man er i en undersøgelsesfase, skal man ikke være sippet – eller fordomsfuld. I felten skal man være åben over for det man møder! Det har vi innovative mennesker jo lært af gøre en dyd af.
Så jeg valgte en indeks-afdeling med amerikanske aktier ( og et meget lille beløb…).
Næppe havde jeg gennemført handlen ( det tager jo blot et par minutter) før de første analytikere begyndte at tale om den amerikanske aktieboble, og at aktier i USA ikke kunne forventes at stige mere. Den diskussion er så fortsat siden. Andre siger, at det er forventninger om, at man er over krisen, der naturligt får de amerikanske aktier til at stige. Nu venter man (analytikerne) på jobtal, og så kan det jo gå helt galt. De vil de kommende dages debat så afsløre.
Hvad kan jeg så lære at det: at det kan være svært at følge de råd, man læser sig til eller for den sags skyld får. Hvis man skal tage de pessimistiske briller på, så er aktierne åbenbart steget så meget de senere år, at de forventeligt på falde på et tidspunkt ( det går jeg ud fra er almindelig statistisk kalkulation).

Måske skal jeg henlægge mine eksperimenter til 2020 eller 2021? Og så blive klogere på noget andet i mellemtiden.
I første omgang kan jeg dog konstatere, at min investering i amerikanske aktier ikke har givet minus – indtil nu…

2 svar
 1. Oliver Eggertsen
  Oliver Eggertsen siger:

  Det er klart, at der er stor omtale om en mulig boble på aktiemarkedet efter en næsten tredobling fra krisens slut. Der er meget høje værdiansættelser på alle aktier i USA lige nu, men jeg det mener jeg også forekommer i Europa og såvel resten af verden. Folk er meget optimistiske, og det går skam også fremad, hvilket man kan se på nøgletallene og virksomhedernes bundresultaterne (især bankernes; ikke så meget teknologivirksomhederne).

  Jeg ser dog stadig optimistisk på det amerikanske marked. Det er sandt, at der er stor sandsynlighed for, at der vil komme en korrektion i fremtiden (kan ikke sige, om det er om 3 tre eller 3 år) på grund af de høje værdiansættelser, specielt i teknologiaktierne. Men vi må lige fastslå, at en korrektion og en boble ikke er det samme.

  Hvem har nogensinde nydt godt af at satse imod USA de sidste 237 år?

  Svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.