Jeg er gået i gang med at lave en investerings-opsparing for vores yngste søn, der er 14 år. Det er penge, der stort set skal stå (og helst vokse) til han bliver 18 år og kan bestemme, om han synes investeringer er en god idé. Det er ikke en såkaldt børneopsparing.

Det vigtigste for mig er, at jeg ikke bliver beskattet af opsparingens eventuelle udbytte. Når barnet er under 18 år er det nemlig forældrene, der beskattes af udbyttet indtil udgangen af det år, hvor barnet fylder 18 år (kilde: tax.dk og nordnet.dk 20-12-2015).
Mens evt. kursgevinst (eller tab) i forbindelse med salg af aktierne beskattes hos barnet (Kilde: JP: ”Beskatning af børn, 19-5-2012 og nordnet.dk 20-12-2015). Så der kan løbende sælges og købes med gevinst uden, at det påvirker mine skatteforhold.

Basis-investering
Min strategi er altid en basis-investering, der er billigst og mest enkelt: Det er indeks investeringsafdelinger. Men for at undgå et evt. udbytte, som jeg skal betale skat af, er jeg nødt til at vælger akkumulerende fonde. Dvs. fonde, hvor udbyttes ikke udbetales, men hvor evt. udbytte opsamles og aflejres i kursstigningerne i fonden.

Kun få indeksfonde er akkumulerede
Til min store overraskelse findes der ikke mange, der både er indeks-baserede (der har de laveste årlige omkostninger) og også er akkumulerende.
Men jeg fandt dog nogle få fra henholdsvis Optimal Invest og fra Danske Invest (jeg har ikke screenet markedet systematisk, så jeg kan sagtens have overset et par stykker).

Udbytte betyder geninvestering og kurtage
De undrer mig, at der findes så få akkumulerende fonde. Hvis man vil hæve pengene og forsøde tilværelsen for sig selv. Men hvis man ikke ønsker det, skal man jo til at geninvestere. Det koster kurtage (nu går vi i de meget små sko), og når det gælder opsparing til børn, beskattes jeg tilmed af udbyttet. Det giver ikke mening, da mit mål er at skabe opsparing til og for vores yngste søn, som han kan have glæde af om nogle år.

Det skattemæssige
Husk også at man højst må overføre gave til en værdi af 60.700 kroner, (2015 tal) til ens børn uden at der skal betales gaveafgift. Hvis du skulle være i den situation at ramme loftet ☺
Husk også at hvis barnets samlede indkomst ikke overstiger personfradraget på 32.600 kroner (2015 tal for unge under 18 år) skal der ikke betales skat af kursstigningerne.
Det er lidt vigtigt at holde sig for øje, da akkumulerende fonde er lagerbeskattede dvs. ” du skal betale skat, selvom du ikke realiserer nogen gevinst. Avance og tab, der opgøres efter lagerprincippert, modregnes hos dig den sidste dag i dit indkomstår” (citat fra “hold styr på skatten” 21-12-2015, danskebank.dk). Det betyder med mine ord, at hvis den akkumulerende fond du har investeret 10.000 kr oplever en kursstigning på 10%, så skal barnet i princippet betale skat af 1000 kr. Men hvis den samlede indkomst (her 1000 kroner) er under personfradraget på 32.600 kroner, skal der reelt ikke betales skat. Så kun meget store opsparinger og kursgevinster til barnet kommer over de magiske 32.600 kroner på et år (hvis barnet ikke arbejder eller andet)…

4 svar
 1. Daniel
  Daniel siger:

  Hej
  Tak for en god blog. Jeg læste lidt med, selvom jeg ikke er kvinde :-)
  Hvor tidligt kan man begynde at opspare til sine børn. Ved du om de har et “frikort” så snart de har et CPR nr.?

  Mvh.
  Daniel

  Svar
  • kvindeinvest
   kvindeinvest siger:

   Hej Daniel
   Tak fordi du læser med. Heldigvis gør mange mænd det…Jeg vil henvise dig til JP artiklen “Beskatning af Børn” (JP Erhverv, lørdag 19. maj, 2012). Du kan google det. Her beskriver en advokat skattelovene i forhold til børn. Det vil være langt mere præcist end jeg kan gøre det. :-)
   Hilsen
   Helle

   Svar
 2. Peter
  Peter siger:

  Det er godt nok 5 år siden du havde et opslag. Jeg har stadig svært ved at finde passiv akkumulerende indekser. Har du et bud et link?

  Svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.