Da jeg startede med at investere, synes jeg det var vigtigt at investere i nystartede virksomheder. Alt nyt skulle have en chance, og det ville jeg gerne støtte med min opsparing. Midt i 10´erne var det typisk, at mindre danske virksomheder lod sig børsnotere i Sverige eller Norge. Disse lande havde en stærkere iværksætteriforståelse hed det sig. Jeg har fortsat et par aktier fra den periode – især inden for biotech. En del har jeg solgt med fortjeneste og nogle med tab, fordi de var på vej mod himlen i en kort periode og så faldt de hårdt mod jorden. Så alt i alt ikke den store succes, som jeg havde forestillet mig dengang.

Den gode intention tager tid

Jeg havde alt for meget fokus på den gode intention – det virksomhederne kunne blive til – og mindre på alle de faser, som nystartede virksomheder skal igennem, før de kommer til at tjene penge. Jeg ved det jo godt fra mit daglige virke, men jeg var lidt forblændet af at gøre en forskel (mere end af at tjene penge).

Ikke noget First North til mig

I dag læser jeg med interesse om nystartede virksomheder, der får plads i landets erhvervsaviser inden børsnoteringen. Ofte med anbefalinger fra eksperter og med spændende historier. Men jeg rører det ikke som investor.

I dag ved jeg, at der er tale om startups, og at værdiansættelse bygger for meget på antagelser og alt for lidt på data. Jeg ved, at der sikkert skal lånes penge. Det kan børsnoteringen være med til at skaffe, men derefter skal det ske på et marked, hvor de stigende renter kan ramme rigtig hårdt.

Ikke en opgave for amatørinvestoren

Der findes rigtig mange professionelle investorer, der ved at iværksætteri og nytænkning er vigtig for væksten i Danmark. Man ser fx Bestseller-ejeren mf. skabe egne startup ”børser” gennem Heartland, Founders og Founderments. De har pengene – langt flere end du og jeg. De ved og kan leve med at vækst tager lang tid. Desuden kan de få adgang til maskinrummet i virksomheden.

Det får du jo sjældent som privatinvestor – selv om det måske er drømmen om denne indsigt, du køber dig ind i.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.