Da jeg startede med at investere, var jeg slet ikke klar over, at man kunne spekulere i om en aktie kunne falde. Spekulere i – altså man investerede ikke i et firma, fordi man troede på dets potentiale – dets produkt – dets fremtidsperspektiv. Jeg har da også flere gange læst CEO´ere, der har været så trætte, når at shorte ramte deres virksomhed, og aktien blev sendt på en op- og nedtur, fordi nogle kapitalfonde havde valgt at spekulere i en akties fald.

Shorting er stueren

I starten af min investeringskarriere troede jeg, det var nærmet ulovligt, fordi det mindede så meget om alt det giftige ved Wall Street, som vi burde have lært af.

Men det er slet ikke ulovligt. Tværtimod er det en handelsform, man kan vælge på fx Nordnet, hvor mange småsparere har deres penge. Jeg blev også mere og mere klar over, at nogle professionelle investorer, der er hyped og lever af at spekulere havde shorting i deres redskabskasse. Jeg slukkede for dem, men de var der jo og fik lov til at udfolde deres strategi selv i seriøse medier.

Så kom Reddit og Robinhood

Der er skrevet så meget om de private investorer som gennem casen GameStop, gjorde op med de professionelle investorer og deres grådighed, og i samlet netværkstrop satsede på en usikker aktie, som derfor steg og steg. De professionelle shortere endte med at tabte penge.

For mig er den vigtigste læring, at shorting er blevet et begreb som alle almindelige småsparere nu er bekendt med og dermed kan tage stilling til. Jeg synes det er vigtigt, at en investeringsform som er ren spekulation kommer frem i lyset og bliver diskuteret. Det har Robinhood og platformen Reddit været med til – og ikke mindst de mange private investorer, der stod sammen om en sag og viste styrke.

Unlearing som tendens

Jeg går ud fra at kapitalfondene har fået en forskrækkelse. Det er nok meget sundt, når man levet i en finansboble, hvor man mere og mere kommer til at tro på at spekulation altid er bedst, og mennesker og virksomheder betyder mindre.

Om det ændrer på adfærd er nok tvivlsomt. Det ser ud til, at man blot vil undersøge den realtidsdebat som foregår på fx Reddit og lade stemningsanalyser indgå i den shorting strategi, man lægger.

Men samtidig ser jeg unlearning som en vigtig tendens. GameStop casen er eksempel på en gruppe af især yngre mennesker, der vælger at gå deres egne veje. De træder ind over de nystrøgne skjorter og alle de uskrevne regler – og synliggør en problemstilling, som vi alle har godt af at se.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.