Der er uro på aktiemarkedet i 2021 og de vækstrater, vi har set inden for en del brancher i 2020, kan ikke pr automatik fremskrives. Det gælder inden for energi og hele den grønne omstilling, Det gælder vækstaktier inden for digitalisering, som også har været vindere i 2020, men hvor de stigende renter i USA kan være udfordringen. Derfor har 2021 drejet sig om at kigge mod de cykliske aktier og om valueaktier

De cykliske aktier

Det er ret mange analytikere enige om er vejen frem lige nu. Derfor bliver fly, lufthavne, de store bilproducenter nævnt, som de steder hvor pengene med udbytte kan placeres. Alt det som skaber oplevelser og forbrug hos post Corona-tidens isolationstrætte mennesker.

Men hvis du som jeg ikke tænker, at fly eller lufthavne er vejen mod en sikker investeringsfremtid, så er du måske stødt på det andet centrale begreb i 2021: valueaktier.

P/E og værdi i fremtiden?

Hvor der måske er en vis klarhed omkring cykliske aktier, kan man diskutere, hvad en valueaktie er. Kort fortalt er der tale om en aktie, der kan købes til mindre end den er værd! Warren Buffetts mange penge er bygger med stor elegance på den strategi. Han er et geni inden for sit felt, men de færreste har hans evner, beklager.

Men hvem bestemmer, hvad noget er værd?

I den forbindelse tales der meget om den såkaldte P/E. (Price/Earnings). Hvis P/E står til 49, betyder det, at det koster 49kr at købe sig ind i 1kr af indtjeningen. Derfor kan man vælge at gå efter virksomheder med en meget lav P/E. Det skal gerne være under 20, taler man om.

Mærsk B-aktien har fx en P/E til 29,50 for 2020, mens Vestas står til en P/E til 78,13 (link til Børsen).

Hvem klarer sig i fremtidens marked?

Men siger P/E noget om, hvem der klarer sig bedst i fremtidens marked? Ikke meget. Selv aktier med høj P/E værdi kan være fair prissat, fordi de kan og vil overleve i fremtiden.

En lav P/E kan jo også være et udtryk for, at man ikke har en fremadrettet forretningsmodel og derfor ikke kan skabe værdi i årene fremover.

Så er vi for så vidt lige langt!

Er valueaktier vejen frem?

Valueaktier har traditionelt været stor, etablerede selskaber med en stabil indtjening. Det er da ikke noget dårlig idé at kigge efter dem uanset, hvor markeder er. De har ikke haft voldsomme kursstigninger, som fx vækstaktier (fx FANGAM) i de foregående år.

Man skal bare huske på, at det kan skyldes, at virksomheden ikke har gennemgået en nødvendig transformering og at en lav P/E kan afspejle dette.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.