Da jeg var med til at udforme den første Bachelor i Entreprenørskab i 2012 på en design og businessskole, hvor langt størstedelen var piger, var det med et stort håb om at vi kunne skabe en lang række kvindelige iværksættere. Det skete ikke. I Berlingske Tidende 7. Oktober, 2020 påpeger stjerneiværksætteren Mia Wagner, at ”kun 4,2 pct. af danske kvinder i alderen fra 18 til 64 år er ”nye iværksættere”. Dvs. kvinder der har stiftet virksomhed inden for de sidste 42 måneder.
I 2014, da jeg forlod den første bacheloruddannelse, fordi den havde for lidt fokus på at fremme det særligt kvindelige, var det bekymrende. Men i 2020, hvor vi stort set daglig konfronteres med kvindelig formåen og indflydelse gennem medierne, er det da endnu mere ærgerligt.
Hvordan kan det være?
Lad mig starte forklaringen et helt andet sted. I mit projekt om ”Den digitale forbruger” anvender jeg bla. forbrugertypen: ”The consumer as worker”. Det er forbrugeren, der så at sige gør alt arbejdet forbrandet og ikke honoreres i form at penge. Penge er jo ret vigtig, når man vil skabe en forretning. Som ejer af små virksomheder ved jeg alt om det.
Jeg synes, jeg bemærker det samme inden for investeringer. Det er kvinder, der laver platforme og måske hjælper andre kvinder med at bliver kloge på at investere. Men kvinderne er ”arbejderne” for investeringsbranchen, eftersom alt handel foregår gennem banker eller platforme der har banker i ryggen. Ligesom investeringsfonde – hvor ESG-fokuserede og bæredygtige de end måtte være – også er skabt med udgangspunkt i internationale investeringsbanker.
Det er jo ret smart for investeringsbranchen at bruge kvinder som ”arbejdere”. Jeg er helt sikker på, at nogle kvinder tjener penge på deres anstrengelser. De bliver under alle omstændigheder kendte.
Men nogle gør måske slet ikke – selv om de har de bedste medsøsterlige intentioner – men gør en helt masse arbejde for en mandsdomineret branche, der nok skal tage sig betalt.
Tænk over den rolle når du starter selv
Så man kan spørger sig selv om rollen som ”consumer as worker” er hensigtmæssigt for kvinder, og om den ikke fastholder kvinder som den givende og støttende netværksspiller? Mens andre skummer pengene.
Jeg behøver ikke at have ret i denne påstand. Men både investeringer og iværksætteri handler også om at tjene penge. Hvis vi blot gør arbejdet for de andre, når vi aldrig til det grønne græs selv.
Skriv en kommentar
Ønsker du at deltage i diskussionen?Du er velkommen til at bidrage!