Jeg har i mange af mine blogs og oplæg haft fokus på det bæredygtige perspektiv. Derfor købte jeg med det samme Chr. Hansen aktier, da de for et par uger siden blev kåret som den mest bæredygtige virksomhed i verden under World Economic Forum i Davon. Endnu et skridt mod en mere og mere bæredygtig portefølje, som er det eneste strategiske mål jeg for alvor har.

Bæredygtighed er blevet mainstream

Så længe jeg har arbejdet med bæredygtighedsperspektivet har det være en udfordring at finde de rigtige aktier. Heldigvis er der sket det, at de store portaler er blevet opmærksomme på området (fx Nordnet). Det er inden for ret kort tid gået fra at være lidt småneurotisk at beskæftige sig med til at være mainstream, som nu mange forvaltere må forholde sig til. Det er vel gået penge i det?

Hvad kan Chr. Hansen særligt?

Ifølge Chr. Hansens Hjemmeside skyldes førstepladsen, at ingrediensvirksomheden arbejder med gode bakterier. De har fokus på: ”Udfordringer så som madspild, overforbrug af antibiotika og behovet for en mere bæredygtig landbrugssektor til at brødføde en stigende verdensbefolkning”.1) Ser man på diverse kilder har Chr. Hansen længe arbejdet med en strategi for CSR og bæredygtighed. På virksomhedens hjemmeside er det klart og tydeligt fremstillet, så man ikke bliver i tvivl om indsats og omfang. Man skal altså ikke lede i tunge, tykke rapporter – som er tilfældet i mange virksomheder – for at se den forskel man gerne vil gøre.

Danmark er langt 

Vi er jo heldigvis ret langt i Danmark. Jeg har tidligere skrevet om en række danske virksomheder der fx arbejder med cirkulær økonomi og cradle to cradle ( vugge til vugge) økonomien og i høj grad er opmærksomme på at mindste ressourceforbrug. Fx Ege Tæpper og  Gabriel Holdning, der begge er børsnoterede virksomheder fra Jylland. Carlberg er en mere kendt spiller, der også er langt på cradle to cradle området ved at reducere spild og ved at genbruge. 

Andet end penge?

Det er jo heldigvis ikke længere mig og et par andre ikke-finansielle sjæle, der efterspørger produkter og klare retningslinjer for at investere bæredygtigt eller grønt, som er blevet det ord, der vinder frem i Danmark. 

For mig er det andet en penge, der tæller. Men der er ingen tvivl om, at de virksomheder, der har en grundlæggende forståelse af den betydning som bæredygtighed eller cirkulær økonomi har, og har lagt en klar strategi, står som de økonomiske vindere i fremtid. Det kan godt være langt ude. Men alle de finansielle eksperter taler altid om det langsigtede i investeringer. Dette råd er hermed fulgt. 

God vinterferie!

Kilde: 1) https://www.chr-hansen.com/en/media/2019/1/chr-hansen-kret-som-verdens-mest-bredygtige-virksomhed

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.