Inden for innovationstænkningen arbejder vi med begreberne – sun og rain. Sun når vi har ja-hatten på og er fuld af visionerne og fremsyn. Rain, når vi stiller os kritiske over for det, der sker, og analyserer hvad vi burde gøre og vælge. Her lige op til jul, hvor vi helst skal være i sun og glade og veltilpasse, får jeg lyst til på mine aktiers vegne at stille fokus på rain.

Aktier i sol

Siden jeg startede med at investere, har der stort set været visioner og fremsyn på aktiemarkedet. Lige meget hvad visse eksperter gennem hele perioden advarede imod, er det gået godt. Der har været perioder med nedture og også opbremsninger, hvor hele branchen nervøst overvejede, hvad der nu skete, når aktier faldt og faldt. Alle med aktier kan sikkert mere eller mindre klart erindre disse opbremsninger. Mange af os har sikkert set det som advarselstegn på et eller andet….Men fordi det har været noget diffust ” et eller andet” – har de fleste nok trukket vejret lettet, når aktierne altid har stabiliseret sig forholdsvis hurtigt. Korrektion er et begreb, som man derfor har slået de negative udsving hen med.

Vi har været i sun længe. Når vi er det, læser vi markedet positivt. Vi er tilbøjelige til at investere med let hånd og vælge mere usikre branchen eller ligefrem have overvægt af de såkaldte cowboyaktier, der med ekstreme stigninger på kort tid øger din formue betragteligt. Det er sjovt og sommeragtigt at være i sun, og man glemmer ofte regnvejret.

Aktier  som jeg har valg i sun-tiden

Jeg har fx investeringer i rigtig mange upcoming  medicinalvirksomheder.- danske, svenske, norske og amerikanske. En branchen, hvor det tager lang tid at slå igennem og lang tid at få godkendt produkter og komme gennem de test og forsøg, som naturligvis er påkræver. I sun er det en innovations idé at støtte små, der vil ændre verden og måske være med til at udrydde sygdomme. Så gør det ikke så meget, at jeg ikke har tjent penge. Det gjorde jeg så på andre aktier.

Aktier i rain

Når markedet bevæger sig over i rain – det må vi jo konstatere at det er nu eftersom markederne lider og medierne ikke skriver om andet – så bliver vi mere kritisk og analyserer den lidt drinks-agtige tilgang vi før kunne tillade os at have.

Valg truffet i sun er måske ikke altid så hensigtsmæssigt, når regnen siler eller et begyndende tordenvejr trækker sammen.

I mit eget tilfælde skulle jeg ikke have valgt så mange mindre medicinalvirksomheder – jeg har aldrig tjent det store og nu er det da helt håbløst tab af penge.

Hvad kan vi lære at det?

Jeg tror desværre ikke vi lærer så meget. Det er to grundfølelser i os. Bliver der sol igen, gentager jeg sikkert de samme fejl: ser mig om efter noget innovativt og anderledes.

Jeg kan godt læse mig til at man skal gå mod de grundlæggende følelser. Men jeg må konstatere, at heller ikke de professionelle gør det meget bedre.

Hvis de gjorde det, ville de jo have en plan mod tab – grundlagt i de gode tider – og sidde og grine smøret af os amatører. Men analyser af investeringsbranchen i 2018 tyder heller ikke på, at de har læst kortene ret meget bedre end os andre. Så sun rammer også de profesionelle.

 

God jul og håber I alle får en sun-fyldt jul – også med et aktiemarked i rain.

 

 

 

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.