Mit første råd til alle nybegyndere: hav en god basis-portefølje som består af indeks-baserede investeringsafdelinger – Det er billigst og her er de laveste omkostninger. Senest har Kim Valentin skrevet om dette i Business, 18 april.

Men min mission med denne blog har været at gøre nybegyndere klogere på investeringer:
Når eksperter blev spurgt ( ikke bankfolk) sagde en del af dem, at de selv ville investere i ETF´er, da det var billigst og man fik spredt sin risiko. Desuden kunne jeg konstatere at det var den investeringsform som almindelige mennesker i lande vi sammenligner os med brugte.

Hvordan kunne det være, at det i Danmark skulle være lukket land for amatører som mig selv?
Det var jeg naturligvis nødt til at udforske.
Det første jeg opdagede var, at man ikke kunne investere i ETF´erne i den hjemlige bank. Jeg var nødt til at oprette et depot i en bank, der gav adgang til internationale børser. I mit tilfælde valgte jeg et depot hos Nordnet. Her kan jeg handle alle ETF´erne.
Det var altså første indtrængningsbarriere. Jeg er fin tilfreds med min bank, men hvis jeg skulle blive klogere på ETF´erne skulle jeg selv investere. Det kunne jeg ikke i banken.

Anden indtrængningsbarriere var de mange modsatrettede informationer. Det drejede sig om de danske skatteregler på området. Det brugte jeg tre måneder på at komme tættere på. Man kan læse i mine blogs fra 2014 om de forskellige faser i denne færd.

Til slut valgte jeg at handle ud fra de informationer, der var mest konkrete og som jeg kunne forstå. De kom fra to ekspert-områder: 1) Morningstars artikel ”Overdreven og unødvendig kompleksitet” fra 15. september, 2014 ( man skal læse den selv, synes jeg), hvor der fastslås, at det i langt de fleste tilfælde kan betale sig at investere sine frie midler i EFT´erne, hvis man tænker på de skattemæssige forhold 2) Samtale med en ekspert, der udelukkende arbejder med ETF´erne. Han forklarede mig, at man i 2010 havde lavet de danske skatteregler på området om således at kapitalindkomst (der hvor EFT´erne for frie midler skal angives) er blevet sidestillet med aktieindkomst. (meget enkelt forklaret). ETF´erne indberettes desuden direkte til SKAT, så det skal man ikke bøvle med at gøre. Jeg vil, når jeg skal selvangive for 2015 – skrive, hvordan det praktisk tager sig ud.

Nu var jeg sikker – som jeg har brug for at være sikker (andre er velkome til at have andre kriterier) – på at det var en god ide med ETF´erne som en brugbar investeringsform for amatører som jeg selv. Jeg har i dag flere aktiebaserede afdelinger som jeg er meget glade for (jeg har KUN valgt aktier- her bliver jeg).

Jeg har ikke anbefalet strategien til absolut nybegyndere ( se fx min blog ”Er Nordnet for nybegyndere?” og hvad jeg ellers har skrevet). Det lægger det danske debat-klima om ETF´erne slet ikke op til. Angreb og vrede har jo altid været effektive forsvarsstrategier. Lige som det at tale bedrevidende til almindelige mennesker og dermed slippe for at forklare sig, er et udpræget ekspertkneb. Det ser jeg også udfolde sig, efter jeg som amatør har anbefalet ETF´erne.
Men jeg er helt overbevist om, at jeg om to år ( måske mindre) kan anbefale ETF´er til alle nybegyndere uden at nogen vil løfte et øjenbryn. ETF´erne vil som i den øvrige del af verden vi sammenligner os med blive en almindelig investeringsform. Det er billigt, omkostninger er lave og du spreder din risiko.
Der er en advarsel jeg dog vil fastholde. Det er altid risikofyldt at investere i aktier!
God dag –

2 svar
 1. Christian
  Christian siger:

  Hej Helle

  Jeg overvejer at investere i EFT indeksfonden NYSE ARCA pharmeceutical indeks(Big Pharma). Det er et indeks der følger indekset over de største Medicinalselskaber i verden. Dette indeks er blevet anbefalet i en artikel i Dansk Aktionær forenings blad 2015 . Big Pharma indekset skulle historisk give et godt afkast og samtidig ikke være så påvirket af konjunkturerne.. Artiklen om Big Pharma er skrevet af aktie eksperten Thorleif Jackson.

  Jeg vil gerne købe Big Pharma indekset, men er imidlertid usikker om skattereglerne for EFT ere når man investerer for frie midler og når man investerer for pensionsmidler.

  Hvis jeg køber EFT er for frie midler. Skal jeg så selv hvert år indberette det til skat ?. Hvordan er beskatningen for ETF er ved køb og salg ?

  Hvis jeg køber EFT er for pensionsmidler. Skal jeg så selv hvert år indberette det til skat. Hvordan er beskatningen for køb og salg for ETF ere investeret for pensionsmidler ?

  Jeg er kunde i Nordnet. Der blev jeg oplyst at jeg kan købe ETF ere for frie midler. Det bliver indberettet automatisk ligesom almindelige aktier. Hvis jeg skal køber EFTer for pensionsmidler skal det være u certificerede(ucts) ETF er og være noterede i europa ? Jeg er meget i tvivl om skattereglerne for ETF ere. Jeg får forskellige forklaringer afhængigt af hvem jeg spørger ?
  Jeg håber at du kan give mig nogle svar på hvad du har fundet ud af.
  Med venlig hilsen
  Christian

  Svar
  • kvindeinvest
   kvindeinvest siger:

   Hej Christian
   Det er meget, meget svært af få præcise informationer. Det er også det du selv har erfaret. Personlig har jeg selv investeret i ETF for frie midler, men det har jeg også fået kritik for bl.a da jeg bloggede det på Nordnet. De der kritiserede mig havde ingen indvendigerne i forhold til pensionsmidler. Så der tror jeg ikke du skal betænke dig. Men som du kan se ud af det blog indlæg “ETF´erne og amatører som mig”, jeg har skrevet, og det jeg har talt med uvildige rådgivere om i forhold til frie midler og som det fremgår af artiklen fra Morningstar, så er svært at give klare svar. Jeg har også spurgt i Millionærklubben sidste sommer (pr mail), fordi jeg som dig, gerne ville vide, hvad der var op og ned. De svarede ikke og så besluttede jeg mig efter at have talt med uvildige rådgivere – der arbejder med EFT´er på det danske marked og efter at have læst artiklen i Morningstar – at “satse” et mindre beløb på ETF´erne. Jeg har selv valg S&P500 og et bredt indeks på “sustanability”. De kan købes i Europa og jeg har valgt at købe i Euro, da kurserne i forhold til kronen er stabil.
   Som jeg har fået det oplyst af den uvildige rådgiver, jeg har spurgt, og som dagligt arbejder med ETF på det danske marked, så skal du ikke tænke på selv at selvangive – det gør “SKAT” selv – Så på den måde skulle det være let. Da jeg først begyndte at investere i ETF´er i 2014 har jeg endnu ikke set konkret, hvordan det ser ud på min egen selvangivelse. Jeg har kun spurgt til selvangivelse for frie midler, men er der ikke en vis logik i at det også vil ske for pensionsmidlerne?
   Da jeg valgte at skrive om ETF på bloggen på Nordnet var det bl.a. fordi det irriterer mig – på samme måde som det sikkert gør dig – at jeg ikke kunne få den viden jeg skulle bruge. Jeg havde håbet at hvis jeg skrev om det, var det måske flere end mig der ville stille spørgsmål, så vi sammen kunne finde “svaret”. Det synes jeg, der er brug for i en tid, hvor mange gerne vil investere selv og have styr på udgifter og “skjulte” gebyrer.
   Jeg tænker da at det indeks du vil følge lyder meget fornuftigt og der er en ekspert der har anbefalet det. Den bedste anbefaling til kompleksiteten i forhold til frie midler er artiklen fra morningstar “Overdreven og unødvendig kompleksitet” fra 15. september, 2014. Her fremgår det også at det i mange tilfælde kan betale sig at investere for frie midler. Men det er ikke noget alle “eksperter” er enige i.
   Jeg kan ikke svare mere præcis, men håber alligevel at du får lid glæde af det.
   God dag
   Hilsen
   Helle

   Svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.