Mit fokus har i en del år været bæredygtighed. Jeg har længe opfatter klimamål som langt vigtigere en regnskab.

Det er ret nyt, at kapitalforvaltere skal forholde sig til bæredygtighed og FNs klimamål. Det kan derfor være en skov at finde ud af, hvad de enkelte fonde rent faktisk tager hensyn til. Jeg vil lave en lille artikel serie om. Her er én af  de begreber, som du ofte vil se og derfor skal kende: aktivt ejerskab.

Aktivt ejerskab 

Her vil investeringsforeningen eller pensionskassen – eller hvem der nu måtte investere i en virksomhed – forsøge at påvirke virksomheden til en mere grøn eller bæredygtig adfærd. Det sker, mens man ejer aktier og værdipapirer i virksomheden. Et eksempel på forskellige opfattelser af denne strategi ses i finanswatch.dk 25 februar. Hos ATP investerer man i ”grønne” olieselskaber og den vej igennem vil man påvirke udviklingen frem mod bæredygtige læsninger. Mens MP Pension har solgt sine aktier i olieselskaber fra. Jeg har tidligere skrevet om problemstillingen. https://kvindeinvest.com/ansvarlighed-er-aktivt-ejerskab-en-sovepude/

Er det en stol til generalforsamling?

Når man læser om det aktive ejerskab hos investeringsforeninger og kapitalforvaltere er det svært at se, om det aktive ejerskab kun foregår til den årlige generalforsamling. Eller om en kapitalforvalter eller investeringsforening har mandat til at påvirke bestyrelse og ledelse i en løbende proces. jeg har gennemgået en del af investeringsområdets hjemmesider for at undersøge det konkret omfang. Jeg må konkludere, at der mest er fokus på intentionerne med at påvirke, end på de handlinger og reelle resultater, som der er opnået gennem aktiv ejerskab.

Næste blog-indlæg i denne serie vil være om ESG-faktorer. 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.