Den karismatiske professor Vincent Hendricks har fået et ”boblecenter” med støtte fra Carlsbergfondet.
Han vil klarlægge de bobler, der er, og som vi alle bliver påvirket af.
Vi kender de finansielle bobler, som har været negative bobler, der har drevet markedet i en bestemt retning, som har været uhensigtsmæssigt. Lige nu ser vi et utal af bobler på de sociale medier – det såkaldte shitstorms – hvor et enkeltstående tilfælde på meget kort tid udløser en lavine af reaktioner på internettet. De store virksomheder er efterhånden gearede til denne slags storme, men det uforudsigelige i stormvejret kan man ikke gardere sig ud af. Et eksempel er LEGO, der klarede stormen omkring SHELL og Greenpeace strålende, men kort efter må se sig invaderet af vrede amerikanske mødre, fordi LEGO har givet ”hårtips” til piger i et LEGO-magasin.
Storpolitisk stormvejr og hverdagslivets kulturbestemte ”artefakter” kan ramme med lige stor styrke og med lige stor overraskelse.
Det, Vincent Hendricks vil kortlægge, er de faktorer, der får bobler til at ”boble”. Hvis man kan starte en negativ boble, kan man vel i princippet også starte en positiv boble?

Den grundlæggende struktur er ifølge Hendricks, at vi – når vi er i tvivl og måske ikke har informationer nok til rådighed – ofte ser på, hvad andre mennesker gør og så kopierer det.

Indenfor den finansielle verden ses det hele tiden. Vi ved ikke hvilken vej markedet i USA går, men kan læse i medierne, at der er en vis usikkerhed omkring centrale nøgletal. Samtidig kan vi se, at aktiekurserne falder (fx S&P 500)og er måske tilbøjelige til at sælge, fordi der åbenbart også er andre, der gør det. Eller de danske aktier, der stiger og stiger i værdi – man skulle vel komme med på vognen inden det bliver for sent? Eller er det nu, der skal sælges? Advarslerne om et kommende kollaps er jo også tilstede, når det går for godt( så kan ingen bebrejde eksperterne at de ikke sagde fra i tide). Er det bobler eller ej vil jo være et uundgåeligt spørgsmål.

Shitstorme eller bobler vil hele tiden opstå og med de mange informationer, der konstant er til rådighed på internettet, er det jo svært hele tiden at være skarp på det væsentligste.

Det er ikke så mærkeligt, at der på alle investeringssider slås fast, at investeringer er langsigtede – man skal jo i princippet kunne klare en boble eller to uden nødvendigvis at følge strømmen og reagere.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.