Investeringsforeningerne har haft mediernes interesse siden Finanstilsynet offentliggjorde en undersøgelse af de danske investeringsforeninger gebyrer med henblik på at sikre de billigste og bedste produkter til kunderne (investorerne).
Det er især den såkaldte formidlingsprovision, der har optaget medierne. Det er et gebyr, som foreningerne betaler til bankerne, når disse anbefaler investeringsforeningernes fonde til bankernes kunder. Denne forretning gav i 2013 bankerne 3. mia. kr. (Kilde til alle tal: Børsen, 9 april, 2014).
I lande som fx Holland og England er formidlingsprovision forbudt (i England fra januar 2013). De, der taler for at forbyde formidlingsprovisionen, mener, at det vil skabe grobund for, at meget billigere investeringsformer vil blive synlige på det danske marked. Det bliver simpelthen attraktiv for investeringsforeningerne at kigge på de bredere indeksforvaltninger, som har voksende succes i fx USA og England, fordi de er billigere og gebyrstrukturen langt mere gennemsigtig. Det er et meget spændende emne, som jeg vil forsøge at formidle i den kommende tid.

Det er langt, langt fra alle i den finansielle sektor, der er enig i at formidlingsprovisionen forhindrer noget som helst. Men ikke desto mindre har Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge formidlingsprovisionerne, som investeringsforeningerne betaler direkte til bankerne.

3. mia. kr. om året er vel også en slags penge for de 770.000 privatkunder, der har investeret tilsammen 350 mia. kr. gennem investeringsforeningerne.

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.