Jeg havde godt læse. at man ikke længere kunne købe nordamerikanske ETF´ere. EU har fra 2018 skærpet kravene til produktinfo (de såkaldte PRIIPS) for at øge gennemsigtigheden.

Jeg havde i min naivitet troet, at det var ETF´ere, som havde amerikanske aktier i porteføljen. Men det viste sig at være langt mere om-sig-gribende.

 

IA og ROBO indeks i 2018

Som mange andre er jeg interesseret i AI – altså kunstig intelligens (artificial Intelligence). Rigtig mange af de virksomheder, der er langt med udviklingen, befinder sig fx i Japan eller andre lande, som jeg som privatinvestor ikke har direkte adgang til.

Derfor er ETF´erne en mulighed for at få en række aktier fra disse lande og virksomheder, som kan være med til at tegne den del af fremtiden. Jeg ville gerne havde dette område bredt repræsenteret i 2018 – ved siden af de enkelt virksomheder inden for området jeg allerede har investeret i.

 

Søgning uden resultat

Jeg søgte på iShares, Blackrock og Vanguard og fandt et par ETF´er på området, som havde klaret sig rigtig godt i 2017. Jeg kunne vælge fonden, og jeg kunne bestemme antal og pris. Men jeg kunne ikke komme til at købe. Først her forstod jeg omfanget: det er altså kapitalforvaltere/ ETF-forvaltere noteret i USA, hvis produkter jeg ikke længere kan købe.

 

3200 mindre ETF´erne i Europa

De danske platforme, der før har solgt og formidlet ETF´ere, foreslår, at man søger på tilsvarende tyske. Det gjorde jeg så. Men den tyske fond med en tilsvarende profil, havde ikke klaret sig nær så godt som de amerikansk forvaltede, og valgmuligheder var få.

Jeg købte den tyske ETF alligevel. Nu havde jeg fokus på AI. Der var sikker mange andre europæere, der følte sig nødsaget til samme manøvre – fonden var steget ret meget siden indgangen til 2018.

Nu venter jeg på, at amerikanerne tilpasser sig de europæiske regler og får lavet de påkrævede produktinformationer. Så jeg igen kan vælge mere bredt. Håber ikke der går protektionisme og Amerika first i forhandlingerne –:)

 

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.