Ugen har stået i researchens tegn. Jeg har talt med to mænd inden for den finansielle sektor, der begge har givet sig tid til at forklare mig tingene grundigt. Men jeg må også sige, at der kom endnu flere ukendte ord, som gjorde, at jeg også var nødt til igen at lave omfattende søgninger på nettet for at forstå sammenhænge.  Som jeg skrev sidst, var jeg på jagt efter at forstå begrebet indre værdi, som der ofte blev talt om i forbindelse med investeringsforeninger.

Det kan defineres som ”afdelingens samlede formue divideret med antallet af udstedte beviser”. Jeg vælger at forklare det mere uddybende og komme med eksempler i den ordliste, jeg vil opbygge i de næste uger.

Jeg troede, at indre værdi betød meget for min handel. Det gør det også, fordi det er det tal, der tages udgangspunkt i, når jeg skal sælge og købe. Da det opgøres dagligt, giver det jo et rimeligt præcist billede af værdien i min investeringsforening.

Men jeg blev ikke klogere på det, jeg egentlig ville, gennem at få defineret indre værdi. Hvad betød kursen? Skulle jeg investere i investeringsforeningen eller investeringsforeningens afdeling med en høj eller en lav kurs?. Som jeg har skrevet tidligere, kan jeg nogenlunde forstå kursen på en virksomhedsaktie: Det er noget med udbud, efterspørgsel, forventninger til virksomheden og virksomhedens værdi. Men hvordan er det med kursen i en investeringsforening?

Jeg har fået følgende forklaring, som jeg så senere kan bygge videre på, når jeg bliver klogere. Man kan ikke sammenligne kurserne investeringsforeningerne eller afdelingerne i mellem. Hvis man lige har startet en afdeling med en bestemt sammensætning af værdipapirer, så vil kursen typisk være omkring 100. Hvis en afdeling har et par år på bagen, så vil kursen typisk være over hundrede. Lad os sige 125, hvis det er er gået godt.

Jeg fandt også ud af, at jeg så afdelinger med en kurs under 100 fx 89 også i investeringsforeninger, der er kendt for at være ok. Hvad betød det så? Var det virkelig skidt? Man kan sige, at det viser, at det ikke går så godt med investeringen, og at man ikke tjener penge. Men det kan skyldes, at afdelingen er på et marked, der er turbulent eller har været turbulent det pågældende år. Her må man jo undersøge over en årrække, eller om det er en afdeling med meget stor risiko. Det kan sagtens være at kursen på 89 er ok, hvis man på det pågældende marked eller med den pågældende sammensætning af investeringer i gennemsnit ender på kurs 75 – så har foreningen jo gjort det bedre end markedet som helhed. Det kan man også undersøge. Denne sammenligning hedder benchmark. Det er er ord, vi også bruger inden for livsstilsbranchen, hvor jeg arbejder.

Weekendens store arbejde har givet resultater – jeg er blevet klogere. Næste gang skal jeg se på, hvordan man så tjener penge i en investeringsforening? Det var jo lidt mit mål :-)

0 svar

Skriv en kommentar

Ønsker du at deltage i diskussionen?
Du er velkommen til at bidrage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.